

Siirt ve Siirt Üniversitesi için önemli gün.Üniversitedeki 7 fakülteden biri olan İlahiyat Fakültesinin temeli atılırken, yapımı tamamlanan merkezi kütüphanenin açılışı da yapıldı. Temel atma ve açılış Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmazın katılımıyla gerçekleşti.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay, Vali Mustafa Tutulmaz, Rektör Prof.Dr. Murat Erman,Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altundağ ve diğer davetliler tarafından Siirt Havaliman’ın da karşılandı.
Buradan üniversitenin Kezer Kampusuna geçen heyet açılış ve temel atma törenlerini gerçekleştirdi.Açılış töreninde ilk konuşmayı Prof.Dr.İhsan Süreyya Sırma yaptı.Bundan 50-55 sene önce Pervari’den Siirt’e okumayla gelirken yalnızca bir ortaokul ve bir lisenin bulunduğunu belirten Prof.Dr.İhsan Süreyya Sırma “Bu nedenle çok duyguluyum.Bir ülkenin kaim olması kalkınması kütüphanelerle ve eğitimle sağlanır.”dedi.
Rektör Prof.Dr.Murat Ermanda yaptığı konuşmada artık üniversitenin emekleme döneminden çıktığını ve hızlı bir şekilde gelişimini tamamladığını belirtti. Bu günlerde üniversitenin 9 cu yılını tamamlayacağını belirten Prof.Dr.Erman “Artık emekleme dönemini geride bırakmış koşmaya başlayan bir üniversiteyiz.2023 yılı hedeflerimiz arasında 35 bin öğrenciye ulaşma ve bunların da %25 lik bir bölümünün yabancı ülkelerden gelmesini sağlamada fakültesi bulunmaktadır.Üniversitemizin alt yapı tamamlanmış bulunmaktadır. Üniversitemiz onbin öğrencisi ve bölgenin umudu olma yolundadır.Dört salonu bin bulunmaktadır. Kütüphanemiz 6 bin metrekare kapalı alana sahip. 22 bin kitapla aynı anda 500 kişiye hizmet verebilmektedir.Dijital kütüphaneye geçmeyi hedefliyoruz.Kitaplarını kütüphanemize bağışlayan Prof.Dr.İhsan Süreyya Sırma hocamızda teşekkür ediyoruz.İlahiyat Fakültemizde on beş bin metrekare kapalı alana sahiptir. Burası da tam bir külliye olacaktır.” Dedi.
Prof.Dr.Yasin Aktayda AK Parti döneminde üniversite sayısının hızla arttığını ve 195 e ulaştığını söyledi.Kimsenin her ilde bir üniversitenin kurulmasını hayal bile edemediğini belirten Prof.Dr.Aktay “Daha önce üniversitelerimiz ideoloji ve başörtüsü avı peşindeydiler.Bu nedenle eğitimimiz gelişemiyordu.İktidara geldiğimizde 77 üniversite vardı.Bunların en az 50 tanesi Rahmetli Özal döneminde kurulmuştu.Bu gün 300 milyonluk ABD da 5 bin civarında üniversite mevcuttur. Üniversiteler kalkınmanın lokomotifleridir.Bugün her ilde bir üniversitenin bulunması kalkınmanın ülke sathına yayılması anlamına geliyor. Siirt Üniversitesinde okuyacak bütün yabancı öğrencilere burs temini için çalışmalarım olacak.Bunu fiiliyata geçirdiğimizde yabancı öğrenci sayısı hızla artacaktır.Her geçen gün açılan yeni fakülteler gelen öğrenciler ve hocalar var.Bunları değerlendirebilecek konumdayım.İlahiyat fakültemiz Türkiyede ki ilahiyat fakülteleri arasında ayrı bir yere sahiptir.” Dedi.
Prof.Dr.Aktay Bakan Yılmazdan Siirte daha fazla pozitif ayırımcılık yapmasını istedi.
Siirt Valisi Mustafa Tutulmazda yaptığı konuşmada bu tür yatırımlarla insanımıza beşeri anlamda yapılan yatırımlarla ilimizin sosyo ekonomik gelişmişliğine katkıda bulunulduğunu söyledi.İlimiz irfan ve ilim yurdu olarak tarihteki yerini almıştır diyen Tutulmaz “Medrese eğitiminin önemli merkezlerinden birisi olmuştur.Bu medrese eğitiminin bir üstü olan ilahiyat fakültesi ile taçlandırılması anlamlı olacaktır.” Dedi.
Vali Tutulmaz başta kent meydanı ve Kezer Mesire alanı olmak üzere bir çok yatırımda Bakan Yılmazın büyük desteğini aldıklarını belirterek kendilerine teşekkür etti.
Bakan Yılmazda yaptığı konuşmada üniversitelere çok ciddi ödenek ayrıldığını belirterek kuruluşundan bu yana Siirt Üniversitesine ayrılan ödeneğin 173 trilyona ulaştığını açıkladı. Üniversitelerin mevcut bilgiyi yeni nesillere en iyi şekilde aktarmalarını istiyoruz diyen Bakan Yılmaz” Bunlara yeni bilgiler eklemeleri gerekir.Bunun için araştırma çalışmaları yapmalıdırlar.Üçüncü fonksiyonları bir da kalkınma konusundadır.Bilgiyi kullanarak sorunları çözsün. İçinde bulundukları bölgelere de ki sorunları analiz eden tahlillerini yapan üniversiteler istiyoruz.Bu açında ben üniversiteleri birer kalkınma kurumu olarak görüyorum.Bunu yapabilmeleri içinde üniversitelerin toplumla çok açık bir iletişim içerisinde olmaları gerekiyor.Toplumun her kesimi ile iletişime geçen üniversiteler istiyoruz. Bölgemiz başta olmak üzere ilimizi yöremizi dünyaya açma çalışmasını üniversitelerimiz sağlıyor.” Dedi.
Ülkelerin ve bölgelerin kalkınması için ekonomik sosyal kültürel faaliyetlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Bakan Yıolmaz buna örnek olarak kurulan kalkınma ajanslarını örnek verdi.Bakan Yılmaz Dicle Kalkınma Ajansının Siirte yapacağı tekstil kentin işsizlik sorunun çözümünde önemli bir katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.
Törende daha sonra merkez kütüphanenin açılışı yapıldı ve kütüphane binası gezildi.
Tören ilahiyat fakültesi inşaatının temelinin atılması ve öğle yemeği ile sona erdi.
Bakan Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra Cumhuriyet Caddesini gezerek buradaki esnafla görüştüler. Bir süre M.Emin Kılılççıoğlu parkında oturarak vatandaşlarla bir süre sohbet eden Bakan Yılmaz daha sonra Siirtten ayrıldı.