Allah’ın uzun ömür nasip ettiği, başarılı ve verimli insanlar var, bu kutlu insanların çeşitli alan ve konularda yaptıkları çalışmalara pür dikkat kesilerek; kıymetli bir mirasa sahip çıkarcasına; bu, aziz insanların bize bıraktıkları fikir ve bilgilere sıkı sıkıya sarılmalıyız.
-Bu; neredeyse asırlık birikimlere sahip insanların yaptığı çalışmalar; bizim yapacaklarımıza, sağlam bir altyapı ve zemin oluşturmaktadırlar. Bu bilge kişilerin attıkları temeller bilgiler ve inşa etmek istediklerini çağımıza uyarlıyarak; adeta nasihat içeren vasiyetleri dinleyip, sürdürmeliyiz. -Bu kutlu bilgelerden biri; bugünlerde, 76 yaşında hakkın rahmetine kavuşan Alev Alat’lı idi. Felsefe başta olmak üzere, sosyal bilimlerin bir çoğuna hakim olan, doğu ile batıyı, iyi tanıyıp tahlil edebilmiş, çift kanatla bilimin ufuklarına doğru kanatlanan, samimi ve dürüst bir şahsiyetti. Allah rahmet eylesin, bize bıraktığı eserler ve çalışmalara ve ortaya koymak istediği dürüst ve vicdani düşünce yapısına sarılıp, bunu bir nirdegi noktası ve düstur kabul ederek, istikamet alırsak; doğru ve faydalı işler yapmamız son derece kolaylaşacaktır.
–Diğer önemli bilge büyüğümüz, rahmetli Necmettin Erbakan’dı. Siyaseten ortaya attığı Milli Görüş ve bununla ilgili modellerin yanı sıra, Profosör Necmettin Erbakanın, sanayi ve teknik konularda ortaya koyduğu ilke ve çalışmalar bizlere ışık tutacak birer rehber niteliğindedir.
-Toprak Dede olarak anılan ve yakın bir zamanda, aramızdan ayrılan asırlık tecrübe Hayrettin Karaca’nın çevre ile ilgili yaptığı çalışmalar bize önemli bir rehber olmalıdır. 1992 yılında kurduğu Türkiyenin en büyük çevre teşkilatı olan TEMA(Türkiye Erezyonla Mücadele ve Ağaçlandırma) Vakfı üzerinden hatırı sayılır bütün mal varlığını ve hayatının geriye kalan bütün zamanını doğa ve çevre faaliyetlerine adamıştır. -Yalova’da yaşadığı için, yollarımız kesişen Hayrettin Karaca, daha önceleri büyük bir sanayici ve işadamı iken; bambaşka bir kulvar olan çevre ile ilgili ortaya koyduğu felsefe, çaba ve uygulamalar, örnek alınacak niteliktedir. -Nitekim; Yalova Termal yolunda, kendine ait geniş ve son derece kıymetli bir araziye, Türkiyenin en büyük botanik bahçesini inşa ettirmiştir. Birbirinden güzel ve farklı bitkilerin yetiştiği bu botanik park, insanların ziyaretine açık tutularak; insanlardaki çevre ve tabiat sevgisini arttırmayı amaçlamıştır. -Hayrettin Bey’i; bizzat kendim aracımla alarak, okullara ya da toplantı alanlarına götürdüğümde, verdiği konferanslar bazen saatlerce sürüyordu ve hocamız o yaşlı haliyle dolu dolu bilgilerini ve nasihatlerini öğrencilere ve iştirakçilere gayet büyük bir maharet ve ustalıkla aktarıyordu. -Bugün Küresel Isınma başta olmak üzere sel ve heyelan benzeri afetlerin verdiği zararlar ortadadır. Bu afetleri engelleme ve azaltmanın yolu; çevre ve doğaya sahip çıkıp, doğal dengenin korunması için; Hayrettin Karacanın açtığı yolda, mücadele vermemizden, geçiyor.
-Geçen yazılarımın birinde ele alıp bahsettiğim üzere; yaptığı çalışmalar ve bize çizdiği doğru rotalarla takip etmemiz gereken en önemli düşünür ve sanat adamlarımızın başında; Necip Fazıl Kısakürek geliyor. -Büyük Doğu Fikriyatı doğrultusunda; Necip Fazılın ortaya koyduğu düşünce sistemi ve felsefi yapı ile ilgili çalıımalar bize rehber olmalıdır.
-Modern Tıp ile ilgili olarak, ezberleri bozan; Profosör Dr.Canan Karatay ile Prof. Dr.İbrahim Saraçoğlu örneğinde olduğu gibi; yaşını almış, konusunda uzman dürüst ve vicdanlı bilim insanlarımıza kulak vermeli, ortaya koydukları anlayış ve bakışlara sahip çıkmalıyız ki; daha fazla yanıltılma risklerini ve kafa karışıklıklarını, azaltıp, doğru yolda ilerliyelim.