Siirt’te özgü olan battaniyecilik can çekişiyor. Battaniyelerin fabrikasyon üretim karşısında dayanamaması nedeniyle battaniye tezgahları bir bir kapanıyor.
Ekonomik alandaki katkısının yanı sıra kültürel yönü de bulunan battaniyeciliğin yaşatılması için gerekli önlemlerin alınması isteniyor. Battaniyeciler Odası Başkanı Emrullah Alagaşlı gerekli önlemlerin alınmaması halinde birkaç yıla kadar battaniyeciliğin sonunun gelebileceğini söyledi.
20 -30 yıl öncesine kadar ilde 300 ü n üstünde battaniye tezgahı bulunduğunu ve bunların aktif olarak çalıştırıldıklarını belirten Alagaşlı bu rakamın günümüzde 50 lilere kadar düştüğünü ve bunlarında önemli ölçüde atıl durumda olduklarını ifade etti.
Bir çözüm bulunmasını isteyen Alagaşlı “Battaniyecilik gerçekten ölmek üzere.Böyle giderse birkaç yıla kadar battaniyecilik tamamen kaybolacak.Tıpkı günümüzde yalnızca iki bakırcının kaldığı gibi.Bunlarda işlerine son verdikleri zaman bakırcı kalmayacak.Battaniyeciliği de aynı akıbet bekliyor. Tezgah sayısı 300 lerden 50 lilere kadar düştü. Bunların önemli bir bölümü de aktif değildir. Çünkü fabrikasyon ürünler karşısında gerekli rekabeti gösteremiyoruz.Vatandaş daha ucuz olduğu için fabrika ürünlerini tercih ediyor. Oysa battaniyemiz tamamen doğal ve el ürünüdür. Çok uzun ömürlü olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda çok daha ekonomik olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü fabrikasyon üretimi ürünlerin, ekonomik ömrü birkaç yılla sınırlı iken battaniyelerimizin ömrü 50-60 yıla kadar uzanabiliyor.” Dedi.
Alagaşlı battaniyeciliğin sorunlarının araştırılmasını ve alınacak sonuca göre hazırlanacak bir proje ile kurtarılmasını istedi.