
Çocukluk çağında geçirilen su çiçeği enfeksiyonu esnasında vücuda girerek saklanan virüs nedeniyle, ileriki yıllarda herhangi bir nedenle bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu ortaya çıkan, ağrı ile başlayan sinir ucu iltihabı ve deri döküntülerine yola açan bir enfeksiyon hastalığı olan Zona vakalarında son zamanlarda çok artış görülüyor.
Bilim insanlarının yaptıkları araştırmalarda bu hastalığın daha sık görülmesinde çeşitli nedenlerin yanı sıra Covid-19 enfeksiyonun ve aşılarının da etkili olduğunu ortaya çıkardı. Covid-19 enfeksiyonu bağışıklık sisteminde bazı değişikliklere yol açmakta ve bu durumunda Zona vakalarının artışına yol açtığını belirten Cilt Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ebru Çelik “Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar bu gerçeği ortaya çıkardı. Bunun yanı sıra Zona vakalarının artışının başka nedenleri de var.
Son yıllarda hem Türkiye’de hem dünyada vakalardaki artışın diğer nedenleri şöyle sıralanabilir; yoğun stres, uykusuzluk, beslenme bozukluğu, ağır hastalıklar, kortizon ve immünsüpresif ilaçlar, diyabet (şeker hastalığı), yaşlanma, kronik hastalıkların artması sorunlarıdır.”dedi.
Hastalarını Güres Caddesi üzerinde bulunan özel polikliniğinde kabul eden Doç. Dr. Çelik, Zona hastalığının özellikle göz bölgesinde görülmesi halinde çok acil olarak hekime başvurulması gerektiğini belirtti.


