Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu günümüzün kanayan yarası Gazze konusunda geniş kapsamlı bir rapor hazırladı.
Kurul üyesi hemşerimiz Muhammed Ecevit Cartı koordinasyonunda akademisyenlerin de aralarında olduğu bir heyet tarafından çok geniş kapsamlı çalışmalar ile Sakarya da gerçekleştirilen iki çalıştayın ardından hazırlanan rapor olayı tüm detayları ile ele alıyor.
Hemşerimiz Cartı yaptığı açıklamada “İsrail’in 7 Ekim sonrası süreçte Filistin topraklarında uzun bir geçmişe dayanan işgal ve hukuksuz eylemlerinin yoğunluğunu artırarak Gazze’de bütün dünyanın gözü önünde pervasız bir soykırıma dönüşen eylemler gerçekleştirmesi üzerine, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu tarafından “İsrail’in Filistin’de Gerçekleştirdiği Hak İhlallerinin ve Savaş Suçlarının Araştırılması” amacıyla bir Komisyon oluşturuldu.Çok boyutlu bir sorun olan Filistin probleminin bütün boyutları ile değerlendirilmesi amacıyla uluslararası hukuk başta olmak üzere uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, iktisat, tarih ve teoloji gibi farklı bilimsel disiplinlerde uzman 11 akademisyenin dahil olduğu bir akademik heyet tarafından Raporun yazım çalışmaları yürütüldü. Rapor kapsamında İstanbul ve Sakarya’da geniş katılımlı iki çalıştay da düzenlendi.
Rapora ilişkin çalışmalar kapsamında, Gazze’den ülkemize tedavi için getirilen yaralılar ile maruz kaldıkları ve şahit oldukları hak ihlallerinin kayıt altına alınması için görüşmeler gerçekleştirildi.Soykırım Sözleşmesi ve Cenevre Sözleşmesi çerçevesinde hazırlanan sorularla; hukukçu, uzman ve psikolog eşliğinde soykırımın asli mağduru otuz beş Gazzeli ile görüşmeler gerçekleştirildi.
Bu görüşmelere ilişkin kayıtlar uluslararası mahkemelere sunulacak.
Rapor 5 ana bölümden oluşmaktadır:
1- İsrail’in Filistin’i İşgali ve Saldırganlığının Tarihsel ve Dini Arka Planı
2- İsrail’in Filistin’i İşgali Kapsamında Yaşanan Uluslararası Hukuk İhlalleri
3- Savaş Öncesi Hukuk ve Savaş İçi Hukuk Kuralları Açısından İsrail’in Gazze Saldırıları
4- Küresel Dünyada Gazze Suskunluğunun Sebepleri – Soykırımın İdeolojik ve İktisadi Bağlamı
5- Öneriler: Filistin’e ilişkin Farkındalığı Korumak ve Yeni bir Söylem Üretmek
Raporda İsrail’in Filistin’deki işgali ve saldırganlığının tarihsel ve teolojik arka planı, İsrail’in Filistin’i işgali ve uluslararası hukuk ihlalleri, savaş öncesi hukuk ve savaş içi hukuk kuralları açısından İsrail’in Gazze saldırıları, küresel dünyada Gazze suskunluğunun sebepleri, soykırımın ideolojik ve iktisadi bağlamı ele alındı. Raporun sonuç bölümünde ise bundan sonraki süreçte İsrail’e karşı uluslararası topluma sorumluluklarını hatırlatmak ve neler yapılması gerektiğini göstermek bakımından somut öneriler sunulmuştur.” dedi.
Raporun tanıtımı için 26 Kasım tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde Meclis Başkanı Sayın Prof. Dr. Numan KURTULMUŞ’un himayesinde bir program düzenlendi.
Programa milletvekilleri, akademisyenler, yabancı misyon temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin büyük ilgi gösterdi.
Filistin Bağımsız İnsan Hakları Kuruluşu Başkanı Dr. Ammar Al Dweik, soykırım sürecine ve yapılması gerekenlere dair düşüncelerini bir video mesaj ile iletirken, süreçteki desteği için Türkiye’ye teşekkürlerini de belirtti.
Konuşmasında Uluslararası Ceza Mahkemesinin İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant hakkında verdiği gecikmiş tutuklama kararının önemine vurgu yapan Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ, Türkiye’nin Uluslararası Adalet Divanı’nda görülmekte olan soykırım davasına müdahil olarak, İsrail’le ticari ilişkiyi keserek ve insani yardım göstererek Filistinli mazlum kardeşlerine destek verdiğinin altını çizdi.
TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan KURTULMUŞ, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu tarafından hazırlanan soykırım raporunun önemine dikkat çekerek, sonunda Filistin’deki şehitlerin kanının bereketi hürmetine “İnsanlık cephesi”nin kazandığını söyledi. Türkiye’nin milli bir mesele olarak gördüğü Filistin davasında yüklendiği tarihi sorumlulukları yerine getirmeye devam edeceğini söyleyen KURTULMUŞ, şartlar ne olursa olsun nehirden denize özgür Filistin kuruluncaya kadar bu mücadeleyi vermeye devam edeceklerini söyledi.
Protokol konuşmaları sonrasında Adalet Bakanı TUNÇ ile Meclis Başkanı KURTULMUŞ’a TİHEK Başkanı Muharrem KILIÇ tarafından “Gazze Soykırımı” Raporu takdim edildi. Hemşehrimiz Muhammet Ecevit CARTI tarafından Meclis Başkanı KURTULMUŞ’a Gazze soykırımını temsil eden bir resim takdim edildi.
Cartı, Panel öncesi yaptığı konuşmasında, Gazze soykırımının Filistin topraklarında daha İsrail kurulmadan başlayan “Nekbe”nin yani “Büyük felaket”in yeni bir aşaması olduğunu, geçmişte yaşananlardan sadece şiddeti ve boyutlarıyla farklılık arz ettiğini belirtti.
Cartı, “Rapor bir yönüyle mevcut uluslararası sistemin zaaf ve eksikliklerini ifşa ederken diğer yönüyle de adalet ve insan hakları kavramlarını merkeze alan yeni bir sistemin inşa edilme zorunluluğunu ortaya koymaktadır.
İsrail’e soykırıma varan bir şiddet uygulama cesaretini, her türlü hukuksuzluğa rağmen sahip olduğu istisnai konum ve dokunulmazlık zırhı vermektedir. Bu süreçten sonra yapılması gerekenin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla İsrail’in BM’de temsiline on vermeye yönelik girişimlere başlanmasıdır. “ dedi.
Raporun akademik koordinatörü Doç. Dr. Muhammet Hüseyin MERCAN’ın moderatörlüğünde Prof. Dr. Zekeriya KURŞUN, Prof. Dr. Bekir Berat ÖZİPEK ve Doç. Dr. Hakkı Hakan ERKİNER’in katıldığı “Gazze Soykırımı: Tespitler ve Öneriler” başlıklı panelle devam eden program akademik heyete ve komisyon üyelerine teşekkür belgesi verilmesiyle sona erdi.