
Siirt İl Müfülüğü tarafından Camiler ve Din Görevlileri haftası kapsamında ‘Cami, Medeniyet ve Şehir’ adlı konferans düzenlendi.
İl Kültür Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleşen konferansta açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Faruk Arvas, “Camilerin imansızlık, ahlaksızlık, günah ve rezalet denizinden boğulmakla karşı karşıya kalan insanı bu acınacak acı halden selamet sahibine çıkaran içinde burcu burcu huzur, saadet ve sevgi kokan ilahi sefinelerdir.” ifadesinde bulundu.
Arvas, şöyle konuştu:
“Eğer biz kendimizi kurtaracak bir gemiye binmezsek o denizde boğulmakla karşı karşıya kalırız. Camiler işte böyle ilahi bir sefinedir. Dünyayı kötülük, bozgunculuk veya rezalet dalgalarının sardığı uçsuz bucaksız bir denize benzetirsek camiler, o denizin ötesine serpiştirilmiş olan kurtuluş adalarıdır.” ifadesinde bulundu.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Siirt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemalettin Erdemci, camilerin şehirlerin kimliği olduğunu dile getirdi.
Erdemci, şunları ifade etti:
“Müslümanlar gerçekten ilimde ve kültürde bir medeniyet kurdular. Bu medeniyetin en önemli ifadelerinden biri camilerimizdir. Camilerin iki işlevi var. Birincisi içerisinde gerçekleştirdiği faaliyetlerdir. Birisi de siluetidir, şehre katkılarıdır. Bugün İstanbul’a gittiğinizde Sultan Ahmet, Süleymaniye Camisini gördüğünüzde orada adeta İslamın mührünün vurulduğunu görürsünüz. Balkanlara da gittiğiniz zaman bu camilerin şehre bir kimlik kazandırdığını görebilirsiniz. Bu aynı zamanda medeniyetin göstergeleridir. İslam işte bu ilkeler üzerinde Afrika’ya Batıya kadar gitti ve orada medeniyeti kurdu. Bu medeniyetlerin oluşmasında cami en önemli rolü üstlenmektedir.”
Daha sonra İl Müftüsü Arvas tarafından konuşmacı Erdemci ve Şeyh Faraç Camisinin yapımında masrafları karşılayacağına dair vasiyette bulunan Siirtli işadamı Beşir İlçin’e plaket verildi.



