Ülkemizin sağlık alanındaki en büyük sendikası olan Sağlık-Sen, hak arayışında.
Sağlık-Sen Siirt İl Başkanı Vesim Eviz, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlediği basın açıklamasında, 2025 yılı bütçesinden beklenti ve taleplerini dile getirdi.
Eviz, açıklamasında şunları söyledi:
“Türkiye’nin sağlık ve sosyal hizmet kolundaki en büyük sendikası olarak, 280 bini aşkın üyemiz ve güçlü teşkilatımız ile bir milyonun üzerindeki sağlık profesyonelinin mali, özlük ve sosyal haklarını iyileştirmek için mücadele ediyoruz.
– Atama bekleyen hemşire, ebe, ATT, paramedik ve diğer sağlık profesyonellerinin sesi duyulmalı; yapılacak yeni atama ile sahanın yükü alınmalıdır.
– Nöbet ücretleri, günümüz ekonomik şartlarının altında kalmakta ve sağlık profesyonellerine düşük miktarlarda nöbet ücreti verilmektedir.
– Lisans mezunu sağlık profesyonellerinin bir saatlik nöbet ücreti 90 TL,
– Uzman hekimin bir saatlik nöbet ücreti 144 TL,
– Genel idare hizmetleri çalışanlarının bir saatlik nöbet ücreti ise 58 TL’dir.
Dünyanın her yerinde, tüm sektörlerde fazla mesai ücreti, bir saatlik normal çalışma ücretinin üzerindeyken; sağlık profesyonellerine ödenen fazla mesai ve nöbet ücretleri mesai ücretinin 3’te 1’i seviyesindedir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Biz Sağlık-Sen olarak nöbet ücretlerinin dünya standartları seviyesinde artırılmasını istiyoruz.
– Gece çalışmanın insan psikolojisi, metabolizması ve sosyal yaşamına ilişkin olumsuzlukları göz önüne alınarak, akşam saat 20.00’den sabah saat 06.00’ya kadar geçen süreler için ücretler yüzde 50 artırımlı ödenmelidir.
– Taban ödeme oranları yüzde 100 oranında artırılmalıdır.
– Sağlık profesyonellerinin giydiği forma, 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarında olduğu gibi özel görev kıyafeti sayılmalıdır.
– Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ndeki mağduriyet oluşturacak maddeler kaldırılmalı; aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının sözleşme tavan ücretleri, teşvik ve destek ödemeleri artırılmalıdır.
– Teşvik ek ödemeler yeniden gözden geçirilmeli; özellik arz eden birimlerin ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarının teşvik ek ödemeleri revize edilmelidir. Ayrıca, Bakanlık merkez teşkilatı ile bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışanlara taban ve teşvik ek ödeme verilmelidir.
– Temel ek ödemeyi kapsayan sabit ve taban ödemelerin emekliliğe yansıtılmaması, sağlık profesyonellerinin emekli maaşlarının düşük olmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle temel ek ödeme emekliliğe yansıtılmalıdır.
Sağlık çalışanlarımız hayati bir sorumluluğu omuzlarında taşımaktadır. Dolayısıyla taleplerinin göz ardı edilmemesini, sorunlarına çözüm üretilmesini ve bu haklı taleplerine bütçede öncelik verilmesini istiyoruz. Çünkü sağlık profesyonellerimiz hem ülkemizin hem de sağlık sistemimizin umududur.” dedi.
Eviz, Sağlık-Sen olarak hak arayışını sürdüreceklerini söyledi.