

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Dicle bölümünde yaşayan insanların halk inanışları derlendi ve kitap haline getirildi. Siirt Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr.Rezzan Karakaşın derleyip basımını sağladığı kitapta halk inanışlarının önemi ve bölgemizde görülen ilginç halk inanışlarına yer veriliyor.
Kitap hakkında bilgi veren Doç.Dr. Karakaş halk inanışlarının buzdağının görünmeyen tarafını oluşturduğunu ve dünyanın her yerinde şehirli veya kentli, eğitimli ya da eğitimsiz hiç fark etmeden herkeste bu türden inanışlar görüldüğünü belirtti.
Bu kitapta Dicle bölümünde yani Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak illerinde görülen halk inanışlarını 16 ayrı bölümde derleyerek tasnif ettik. Halk inanışları bireyin hayatını ilgilendirdiği ve hayatını etkilediği için önemlidir. Dünya üzerinde her yerde halk inanışları var. Şehir veya köyde yaşıyor olsun, eğitimli ya da eğitimsiz olsun herkesin, her toplumun halk inanışlarından nasibini aldığını görüyoruz. Buzdağının görünmeyen tarafı budur. Yaşantımız da gelenek görenek diyelim ya da kültür diyelim davranışlarımızın temelinde halk inanışları yatmaktadır.” Dedi.
Doç.Dr.Karakaş kitabın bilimsel bir özellik taşımasının yanı sıra sade bir kalemle yazılması nedeniyle her kesimden insanların okuyabileceği ve ilgi duyabileceği bir nitelikte olduğunu sözlerine ekledi.
Büyük boy 364 sayfadan oluşan kitapta, doğum, sünnet, düğün,ölüm, asker ve hacı uğurlama, türbe ve benzeri kutsal mekanlarla halk hekimliğine ilişkin olarak bölgemizde görülen halk inanışları hakkında bilgiler yer alıyor.Kitap Gazi Yayınları arasında çıkmış.