

Teknolojik gelişmeler ve buna bağlı olarak iletişim imkanlarının artması ve hızlanması en çok kültürleri etkiledi. Bu, ülkemiz dahil bütün dünya için geçerlidir. Bu durum ülkelerin teknolojik gelişmeleri ile ters orantılıdır. Özellikle iletişim alanında gelişmiş ülkelerde kültürel erozyon çok daha etkili oluyor .
Doğal olarak Siirt’te bundan nasibini alıyor. Siirt, son 60-70 yılda kültür alanında çok ciddi ve yıkıcı etkileri olan bir erozyona maruz kaldı. Gelenek göreneklerimizin çoğunu artık kaybettik. Hatta bir kısmını unuttuk bile. Özellikle yeni nesil bunların hiç birini bilmiyor.
Bu durum yurdun dört bir tarafındaki kentlere yerleşmiş hemşerilerimiz arasında daha da etkili oluyor. Bu kentlerde kurulmuş bulunan Siirt vakıf ve dernekleri bu güçlü erozyonunun etkisini törpülemeye yönelik çabalar gösteriyorlar.Bu çabaların başında bayram kutlamaları gerekiyor.
Ülkemizin 40 ilinde faaliyet gösteren bu vakıf ve dernekleri sık sık ziyaret ederek, çalışmalarını yakından takip eden hemşerimiz Seyyah olarak tanınan Vehip Emrah bu konuya dikkat çekiyor.
Bu dernek ve vakıfların bayram geleneklerini yaşatmaya yönelik çalışmalarına vurgu yapıyor. Bu dernek ve vakıfların tamamında bayramlaşma törenleri ve o ilde yaşayan hemşerilerimizin birbirleri ile görüşerek özlem giderme imkanı sağladığını belirten Emrah, Nasrettin Baycarı’n başkanlığını yaptığı, İstanbul Tillolular Derneği’nde 36 yıl, Hakkı Ekin’in yaptığı Ankara Tillolular Vakfı’nın ise 40 yıldan beri bu tür törenlerin düzenlenmekte olduğunu ifade ediyor.
Emrah her iki kentte yaşamlarını sürdüren çok sayıda genç yaştaki Tilloluların bu törenlere katılmalarının sevindirici ve örnek olduğunu belirtiyor. Umarım imkansız gibi görünüyor olsa da bu erozyon bir an önce biter.