

Saymaya kalkıştığımızda, bir çırpıda Siirt’in onlarca sorununu sıralamak mümkündür. Bu sorunların arasında en önemlisi; şüphesiz yatırım yetersizliğinin yol açtığı yoğun işsizliktir.
İşsizlik Siirt’te Türkiye ortalamasının üç katına ulaşıyor. Bunu minimum düzeye indirmenin, toplumun en büyük sorunu olmaktan çıkarmanın da tek yolu, devletin ekonomik yatırım yapmadığı günümüzde özel sektör yatırımlarını çekmektir.
Ancak özel sektörün, devletin onca desteğine rağmen Siirt’te yatırım yapmaktan kaçınıyor.
Bunun nedenlerini, ticaret merkezlerine uzaklık, ulaşım imkanlarının nispeten yetersizliği gibi genel nedenlerle, insanımızdan kaynaklanan bazı özel nedenler olmak üzere iki bölüme ayırmak mümkün. Bu özel nedenlere gelmeden önce Siirtlinin ısrarcı talebi, iş insanlarının ve özellikle zengin hemşerilerimizin yatırım yapmalarını yapmaları yönündedir.
Çok doğal ve haklı bir istek, kendi insanımız yatırım yapmazken başkalarının bunu yapmasını beklemek çok gerçekçi değildir. Konuya iş insanlarımızın cephesinden baktığımızda, onların da kendilerince haklı bazı nedenileri var ki, bunlardan iki tanesine ben de katılıyorum. Yatırım için dağ başında bir araziye talip olunduğüüunda fiyat bir anda 8- 10 kat artıyor. Bu durumda da iş insanını yatırımdan vaz geçirtiyor.
Bu durum yatırım için ihtiyaç duyulacak diğer malzeme ve hatta işçilik bedelleri içinde söz konusudur. Orada da insanımız aynı tavrı sergilemekten hiç çekinmiyor. İş insanlarını yatırım yapmaktan vaz geçirten bir başka noktada istihdam konusunda yaşanan sorundur. Oğlu, kızı yada akrabası kapıdan içeri girip işe başlayıncaya kadar, temizlik ve bekçilik dahil her türlü işi yapmaya hazır. Ancak iş yerinin eşiği sanki sihirli. Eşikten geçen bir anda ağa ya da bey çocuğu oluyor. Bu nedenle temizlik, bekçilik gibi işleri yapması ayıplanırmış moduna giriliyor.
Tabii aracılar bir birinin arkasında sıralanır ve bu ilk ya da orta okulu zor bitirmiş zatı muhteremin masa başı bir işe verilmesi istenmeye başlanır. Bir etkisi olur mu olmaz mı? Bilemem. Ama gelin bir uzlaşma çağrısı yapalım. İş adamlarımız fazla karlı olmasa da gelip burada yatırım yapsınlar, bizlerde onlara köstek değil, maddi ve manevi açılardan destek olalım.
Özetle onları baştacı edelim, onları velinimet olarak kabul edelim.