reklam
reklam
hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
CANLI TV
Kanal56

Kanal56 TV RTÜK’e yapılan başvuru sonucunda Türkiye’de resmi lisans alan dijital kanaldan biridir. Siyasetten yaşama, tarihten sanata kadar birçok konuda Siirt'in kalbinin attığı Kanal56 TV, sesinize ses olmaya, sizlerin sesini daha büyük kitlelere duyurmaya devam ediyor.

Panel Üzerinden Lütfen Playerinizi Güncelleyin...

Google News

FISTIĞA UYGUN OLMAYAN ARAZİLER İÇİN ALTERNATİF ÜRÜN

Son Güncelleme :

03 Haziran 2016 - 18:50

/ 284 views kez okundu.
reklam
FISTIĞA UYGUN OLMAYAN ARAZİLER İÇİN ALTERNATİF ÜRÜN
reklam

Siirt Üniversitesi bilimsel bir çalışmaya daha imza attı. Üniversitede düzenlenen bir panelde Siirt  fıstığı ekimine uygun olmayan yerler için alternatif bir ürün olarak  ceviz üretimi  ele alındı.

Fin Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Koray  Özrenk’in moderatörlüğünde düzenlenen panelde ülkemizde ve dünyada cevizciliğin babası olarak bilinen ve bu konuda bir çok yayını bulunan Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen ve Prof. Dr. Turan Karadeniz cevizin yararları ve ekimi konusunda bilgi verdiler.

Rektör Prof. Dr. Murat Erman panelin açılışında  yaptığı konuşmada ilimizin ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayalı olduğunu belirterek , bu konudaki bilimsel çalışmalara ağırlık vereceklerini söyledi.Üniversitenin çalışmaları hakkında da bilgi veren ve üniversitenin gösterdiği hızlı gelişime dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Erman “İlimizin ekonomisi  hala tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Çünkü  nedenlerden ötürü ilimizde organize  sanayi bölgesi ya da sanayi arzu edilen bir şekilde gerçekleşmemiştir. Başta fıstık ve üzüm olmak üzere çeşitli tarımsal ve hayvansal ürünler yöremizin bölgemizin ekonomik gelir kaynağını oluşturmuştur.  Fıstık ilimizde bilinen bir ürün.Rekolte her geçen gün artıyor.  Fıstığa alternatif olarak yetiştirilecek başka ürünler var mıdır varsa nelerdir?Bu konuda bir arayış var. Bu çerçevede özellikle Siirt ilinin etrafının başta IIısu olmak üzere baraj gölleri ile çevrilecek olması Botan Vadisi gibi mevcut çeşitlilik açısından çok zengin bir vadiye  ve akarsuya sahip olmamız burada yetiştirilecek alternatif ürünler konusunda bize kolaylıklar sağlıyor.” Dedi.

Panel moderatörü  Doç.Dr.Koray Özrenk, fıstığın Siirt’te meyvecilikte ayrı bir yere sahip olduğunu belirterek alternatif bir ürün olarak, ceviz hakkında bilinmeyenleri ortaya çıkarmak ve cevizin Siirt tarım deseninde nasıl yer bulacağını tartışacaklarını söyledi.Dünyada ceviz üretiminin en fazla Çin ve İranda gerçekleştiğini belirterek ülkemizde 200 bin ton kadar ceviz tüketiminin gerçekleştiğini ve buna karşılık  196 bin ton civarında bir üretimin olduğunu söyledi.

Prof.Dr. Seyit Mehmet Şen cevizin çok değerli bir besin maddesi olduğunu belirterek onun çerez olarak adlandırılmasının üzücü olduğunu ifade etti. Cevizin  omega 6 ve özellikle omega 3 açısından çok zengin olduğunu belirtti. Prof. Dr.Şen, dünyada omega 3 açısından en zengin besin maddelerinin somon balığı ve keten tohumu olduğunu, bunların ardından da  cevizin geldiğini belirterek, bu nedenle kendilerinin evlerinde her gün cevizi sofralarında bulundurduklarını  belirterek herkesin günde 30 gram cevizi kırarak yemelerini önerdi.

Prof.Dr. Turan Karadeniz de cevizin yetiştiği yerlerin özellikleri, dikimi  ve bakımı hakkında bilgi verdi.

Moderatör Doç.Dr. Özrenk kendilerine verdiği destekten dolayı, Rektör Prof.Dr.Murat Erman  tarım teşkilatı ve Dicle Kalkınma Ajansı Siirt Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ömer Faruk Mergen’e teşekkür etti.

Panel panelistlere plaket takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi  ile sona erdi. Paneli Vali Yardımcısı Bünyamin Kuş,öğretim üyeleri, öğrenciler,  tarım alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve  bazı çiftçiler takip etti.

reklam

YORUM ALANI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

betturkey güncel girişcasibom girişjojobet girişcasibom girişgrandpashabet güncel girişpusulabet giriş