Siirt genel olarak tanıtım konularında çok başarılı değil. Evliyalar diyarıdır diyoruz. Ancak Veysel Karani, Sultan Memduh, İsmail Fakirullah ve İbrahim Hakkı Hz’nin dışında pek bir evliya adı veremiyoruz. Oysa bu topraklar on binlerce evliyaya ev sahipliği yapmış.
Zengin mutfağımız var diyoruz. Ancak büryan, perde pilav ve kıtelden başka yemek adı veremiyoruz. Oysa 120 civarında yemeğe sahip zengin mutfağımız bulunuyor. Çok kaliteli ürünlerimiz var diyoruz. Ancak, bal, fıstık ve narın dışında bir ürün adı veremiyoruz. Oysa çok sayıda ilimize özgü ürünlerimiz var.
Gelin şöyle bir hatırlayalım,
Öncelikle mercimek ve maş bitkisine benzeyen adesiye gelir. Besleyici ve enerji kaynağı. Özellikle kış mevsiminin vazgeçilmez yemeklerinden birisidir. Yaz mevsiminin aranılan tadları; şımmem salıho ve Ceffan kavunları her türlü övgüye layıktırlar. Tad alarak fıstığa , şekil olarak ise halk arasında çitlembik olarak ta bilinen bıttım ekonomik değere sahiptir.
Kuruyemiş olarak tüketildiği gibi, yağından da bıttım sabunu yapılır. Bıttım sabunu saç dökülmesini. Derideki sivilce ve akneleri giderir. Cildimizin yağ ve asit dengesini sağlar. Sonbaharın aranılan tadı hattıl arus armudu. Bir yanı kırmızı olduğu için gelin yanağına benzetilen bu armut çeşidinin kendisine has bir tadı var.
Koyu yeşil rengi ile Siirt acuru diğer illerin acırlarından ayrılıyor. Beyaz şalgama veya şeker pancarına benzeyen Selcem bulgur pilavına ayrı bir lezzet katıyor. Hamur mayası ile yapılan turşusu iyi probiyotik kaynağıdır.
2-3 ay kadar toprak altında saklandıktan sonra sulu hale gelen ve tatlanan Koçer elması bol sulu olması ve meyhoş tadı ile gerçekten güzel bir elma çeşididir. Tıffeh ıs sıle ilkbaharda yetişen bir elma çeşididir. Bunlar akla gelen ilk ürünler.