reklam
reklam
hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
CANLI TV
Kanal56

Kanal56 TV RTÜK’e yapılan başvuru sonucunda Türkiye’de resmi lisans alan dijital kanaldan biridir. Siyasetten yaşama, tarihten sanata kadar birçok konuda Siirt'in kalbinin attığı Kanal56 TV, sesinize ses olmaya, sizlerin sesini daha büyük kitlelere duyurmaya devam ediyor.

HIRS ve AZİM:

Son Güncelleme :

15 Ocak 2024 - 19:47

/ 288 views kez okundu.
reklam
HIRS ve AZİM:
reklam

Amaç ve gayelerimize erişmek ve de ihtiyaçlarımızı karşılamak için; ulaşmak istediğimiz hedefe erişme yolunda bizi motive edecek iki kavramdır, hırs ve azim. -Kullanım şekli itibarı ile, doz farkı olmasının dışında; birbirine yakın ve neredeyse eşdeğer, görülen bu iki kelime, aslında;birbirine tamamen zıttır. -Çünkü; azim olumlu, hırs ise olumsuz yönde seyreder. -Azimde; kendini, kendi dinamikleri içinde motive etmek esas iken ,hırs ta; başkalarını haset etme ve onları geçme güdüsü vardır.

-Azim çoğulcu ve bütüncüllük içerirken, hırs ise; tamamen egoya dönük bir şekilde şahsileşmiştir.

-Azimde kararlılık ile birlikte, sebat ve sabır vardır. Hırs ta ise; acelecilik ve kuralsızlık vardır.

-Azimde çaba ve yetenek esastır. Hırsta;başkalarının ekarte etmek için, karşıdakilerin zayıf noktalarından faydalanmak vardır.

-Azimkar insan güçlü bir irade ve karakteri temsil ederken, hırs küpleri ise; kendilerini için için yiyerek, zayıf düşerler. -Azimde etaplar halinde işleyen bir süreç ve riayet varken, hırslı insanlar; deli danalar gibi koşturup,dururlar.

-Azimkar olmak metaneti ve dirayeti temsil ederken, hırslılar; aceleci ve maymun iştahlıdırlar.

-Azimkar olanlar; bir duruşa ve belirli istikamete sahip iken, hırslılar; daldan dala atlarlar.

-Muhteris kişiler; topluma ve uzun vadede kendilerine zarar verirken, azimkarlar; elde ettikleri neticelerle kendilerine ve ait oldukları toplumla, insanlığa faydalar sağlarlar.

-Aşırı hırs anormallik ve adeta psikolojik bir rahatsızlıktır. Azim ise; psikolojik olarak kendini zor şartlara hazırlama, sağlam bir duruş ve yol alma halidir.

-Onun içindir ki; ağız alışkanlığıyla bu iki kelimeyi; “Gayet azimli ve hırslı” şeklinde beraberce kullanmamaya çalışmalıyız. -Çocuklarımızı ve gençlerimizi bilhassa okullarda ders hususunda başarılı olmaları yönünde motive ederken; hırs yerine, azim aşılamalıyız.

-Adeta bir maraton olan, eğitim ve öğretim aşamalarında, başkalarıyla sürekli yarışan ve bir sürü arkadaşını mutlak geçmek zorunda bırakılan hırs küplerine dönmüş yarış atlarına çevirmeyelim. -Çocuklarımızı rahat bırakalım da; kendi dinamikleri içinde gelişen bireyler olsunlar, arkadaşlarını birer rakip olarak görmesinler. -Azimli ve kararlı bir şekilde yollarında ilerlesinler.

-Burda;bir eğitimci olarak, yerleştirme sınav sistemleriyle ilgili olarak, şöyle bir önerim olabilir; çocukları birbirleriyle yarıştıran sıralama sınavlarından vazgeçip, seviye belirleme sınavlarına ve neticelerine endeksli, bir değerlendirme sistemine geçelim.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.