
Futbolda şiddeti tetikleyen faktörlerin başında spor programlarında ve spor medyasında kullanılan dilin geldiği çeşitli üniversitelerden bilim adamlarının yaptıkları ortak bir araştırma sonucu belirlendi.
Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Sürhat Müniroğlu Siirt Üniversitesi Beden Eğitim ve Spor Yüksek Okulu öğretim üyesi Dr.Servet Rayhan ve Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Azmi Yetim ile “Türkiye Futbol Süper Ligi’nde Şampiyon Olan Futbol Takımı Taraftarlarının ve Futbol Kamuoyunun Futbolda Şiddete İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi” başlıklı bir araştırma gerçekleştir
Araştırma hakkında bilgi veren Rayhan araştırmanın iki bölümden oluştuğunu belirtti. Reyhan, nicel bölümde Süper Lig’de şampiyonluk yaşayan Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor ve Bursaspor taraftarından oluşan yaklaşık 2 bin 500 kişiyle, nitel bölümde ise futbolun paydaşları olan teknik direktörler, antrenörler, hakemler ve spor medyasından kişilerle görüşme yaptıklarını ifade etti.
Kamuoyunda, hakemlerin şiddeti tetiklediğine dair genel bir kanı olduğunu anlatan Reyhan, “Hakem karar verir, taraftar ve yöneticiler şiddeti uygulamaya başlar, diye düşünülüyor. Bu çalışma, hakemin dışında bazı etkenlerin de şiddete neden olduğunu ortaya koydu. Futbolda şiddeti tetikleyen etkenlerin başında, spor medyası ve spor programlarının kullandığı dil geliyor. Teknik direktör, antrenör ve yöneticilerin demeçleri, futbolcu davranışlarından sonra hakem kararlarının da şiddeti tetiklediği ortaya çıktı.” diye konuştu.
Reyhan, “Futbolda fair play düşüncesinin hakim kılınması gerekiyor. Futbolda bir dil problemi var. Futbolda şiddetin önüne geçmek için dilimizi düzeltmemiz gerekiyor. Futbolun aslında keyif ve seyir amaçlı bir spor olduğunu insanlara anlatmamız lazım. Yöneticilerimizi, spor basınını ve futbolcularımızı bilinçlendirmemiz gerekir.”



